Plan i program

 

Plan i program muzičke radionice DO RE MI ima za cilj da kroz igru i druženje, njeni polaznici naprave prve muzičke korake. Pažljivo osmišljen Plan i program koji sadrži programe koje kreiraju i realizuju profesori muzike, upoznaje najmlađi uzrast (4 godine) sa osnovnim muzičkim veštinama i znanjima.

Muzičko putovanje započinje se izvođenjem kompozicija različitih muzičkih sadržaja i karaktera, u cilju stvaranja svesti o emociji koju prenosi muzika. U prvoj godini intenzivno se radi ritam, intoniranje tonova, sviranje i pevanje odabranih pesama pojedinačno i grupno, u cilju daljeg razvoja sluha i muzičke memorije. Ovaj ciklus je propraćen upoznavanjem sa različitim muzičkim instrumentima koji se predstavljaju uživo. Čuti, dodirnuti, proizvesti ton, osetiti svaki instrument ima za cilj da polaznicima pruži najkvalitetnije informacije o svakom pojedinačnom instrumentu. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva, odabir pravog instrumenta za dete predstavlja najvažniji korak u daljem bavljenju muzikom.

Odabirom instrumenta završava se prvi ciklus druženja u ovoj muzičkoj radionici, u trajanju od godinu dana.
U drugom ciklusu, akcenat se stavlja na potpunom muzičkom opismenjavanju polaznika i obuci na odabranom instrumentu. Časovi se realizuju individualno ili u manjim grupama.

Nastava se pohađa na sledećim instrumentima: harmonika, violina, flauta, gitara, klavir i sintisajzer.

Posle odabira i upoznavanja sa instrumentom, radi se na daljem razvoju muzičke sposobnosti polaznika. Usvajanje pravilnog stava pri sviranju instrumenta, postavka ruku, prvilan okret meha, kao i rad na unakrsnom basu za harmoniku. Privikavanje na klavirsku pratnju, razvoj muzičke memorije za vilolinu i pevanje, predstavljaju samo početak u savladavanju veština sviranja-pevanja.

Sa prvim naučenim notama realizuju se javni nastupi, koji predstavljaju sastavni deo daljeg muzičkog usavršavanja. Polaznici muzičke radionice DO RE MI počinju da grade svoje koncertno iskustvo, razvijaju kreativnost i kao takvi veoma brzo i lako napreduju.

Koji uzrast dece pohađa muzičku radionicu?

Od osnivanja 2008. godine do danas ova muzička radionica broji sve više polaznika različitih uzrasta. Zahvaljujući stalnom angažovanju profesora u kreiranju i unapredjenju programa rada,ovde se danas mogu pronaći polaznici uzrasta od 4-18 godina, koji sa podjednakim entuzijazmom putuju kroz čarobni svet muzike.

Gde smo sve uzeli učešće?

Muzička radionica DO RE MI učestvovala je na brojnim kulturnim dešavanjima. U proteklom periodu uspešno su nastupali na: Zmajevim dečijim igrama, Raspustilištu, Danima slovačke kulture u Kisaču, održali koncerte u Beočinu i Kovilju i bili gosti u emisijama TV Vojvodine “Zvrk” i “Dodati život godinama”.
Posebno ističu, i ponosni su na uspešnu saradnju sa Akademskim horom Spomenak koji je prisutan na kulturnoj sceni grada više od tri decenije. Njihova saradnja krunisana je velikim brojem zajedničkih koncerata.