Plan i program

 

Plan i program muzičke radionice DO RE MI ima za cilj da kroz igru i druženje, njeni polaznici naprave prve muzičke korake. Pažljivo osmišljen Plan i program koji sadrži programe koje kreiraju i realizuju profesori muzike, upoznaje najmlađi uzrast (4 godine) sa osnovnim muzičkim veštinama i znanjima.

Muzičko putovanje započinje se izvođenjem kompozicija različitih muzičkih sadržaja i karaktera, u cilju stvaranja svesti o emociji koju prenosi muzika. U prvoj godini intenzivno se radi ritam, intoniranje tonova, sviranje i pevanje odabranih pesama pojedinačno i grupno, u cilju daljeg razvoja sluha i muzičke memorije. Ovaj ciklus je propraćen upoznavanjem sa različitim muzičkim instrumentima koji se predstavljaju uživo. Čuti, dodirnuti, proizvesti ton, osetiti svaki instrument ima za cilj da polaznicima pruži najkvalitetnije informacije o svakom pojedinačnom instrumentu. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva, odabir pravog instrumenta za dete predstavlja najvažniji korak u daljem bavljenju muzikom.

Odabirom instrumenta završava se prvi ciklus druženja u ovoj muzičkoj radionici, u trajanju od godinu dana.
U drugom ciklusu, akcenat se stavlja na potpunom muzičkom opismenjavanju polaznika i obuci na odabranom instrumentu. Časovi se realizuju individualno ili u manjim grupama.

Nastava se pohađa na sledećim instrumentima: harmonika, violina, flauta, gitara, klavir i sintisajzer.

Posle odabira i upoznavanja sa instrumentom, radi se na daljem razvoju muzičke sposobnosti polaznika. Usvajanje pravilnog stava pri sviranju instrumenta, postavka ruku, prvilan okret meha, kao i rad na unakrsnom basu za harmoniku. Privikavanje na klavirsku pratnju, razvoj muzičke memorije za vilolinu i pevanje, predstavljaju samo početak u savladavanju veština sviranja-pevanja.

Sa prvim naučenim notama realizuju se javni nastupi, koji predstavljaju sastavni deo daljeg muzičkog usavršavanja. Polaznici muzičke radionice DO RE MI počinju da grade svoje koncertno iskustvo, razvijaju kreativnost i kao takvi veoma brzo i lako napreduju.

Koji uzrast dece pohađa muzičku radionicu?

Od osnivanja 2008. godine do danas ova muzička radionica broji sve više polaznika različitih uzrasta. Zahvaljujući stalnom angažovanju profesora u kreiranju i unapredjenju programa rada,ovde se danas mogu pronaći polaznici uzrasta od 4-18 godina, koji sa podjednakim entuzijazmom putuju kroz čarobni svet muzike.

Gde smo sve uzeli učešće?

Muzička radionica DO RE MI učestvovala je na brojnim kulturnim dešavanjima. U proteklom periodu uspešno su nastupali na: Zmajevim dečijim igrama, Raspustilištu, Danima slovačke kulture u Kisaču, održali koncerte u Beočinu i Kovilju i bili gosti u emisijama TV Vojvodine “Zvrk” i “Dodati život godinama”.
Posebno ističu, i ponosni su na uspešnu saradnju sa Akademskim horom Spomenak koji je prisutan na kulturnoj sceni grada više od tri decenije. Njihova saradnja krunisana je velikim brojem zajedničkih koncerata.

 

Pin It on Pinterest

Share This